Forfatter: Aase.no

Byggefeil florerer: – Vi er bekymret for byggebransjen

Byggeleder Leif Inglingstad ved Aase Prosjekt mener at prispress rammer kvaliteten i byggebransjen: – Vi ser en mengde byggefeil i alt fra store boligkomplekser, ned til rehabiliterte leiligheter. Noen av sakene havner i retten.

Inglingstad er en nestor i byggebransjen, som tror at lavest mulig pris ofte gjenspeiles i utførelsen. Byggefeil er et fenomen som er stadig diskutert i næringen – med god grunn:

– Jeg må si at i vekting av anbud, er det ofte kroner og ører som blir vektet. Alle skal ha det billigste anbudet – og det kan ramme kvaliteten. Vi sitter på byggherresiden, og ser at det blir gjort mye veldig bra håndverk. Men vi er bekymret for alle feilene vi ser, og frykter forringelse av kvaliteten som leveres i byggebransjen, sier byggeleder Leif Inglingstad ved Aase Prosjekt.

En undersøkelse blant takstmenn fra 2017 viser at standarden på håndverk er synkende. Året før ble det registrert byggeskader for til sammen 17 milliarder kroner i Norge, ifølge SSB.

Leif Inglingstad startet opp som håndverker for 41 år siden, og har hatt flere roller i byggebransjen siden. Inglingstad, som også takstmann er, opplyser at de fleste byggefeilene han ser, gjelder detaljutførelsen.

– Det vanligste vi ser, er feil i utførelse av beslag, sier Inglingstad som tilføyer at byggefeil kan medføre skade på bygget, være skjemmende og medføre unødvendige kostnader å utbedre.

Her er de vanligste feilene Inglingstad og kollegaene ser i felt:

– Feil i detaljutførelse: Alt fra kledning til takpapp
– Avslutning ved vinduer
– Innvending malerarbeid: Her er det mye slusk
– Visuelle feil i f.eks. parkett
– Våtrom: Feil ved rør, elektro eller ventilasjon

Inglingstad og kollegaene ser ofte mangelfull utdannelse av håndverkere, og mangel på sertifisering – og synes at mengden av byggefeil er trist og urovekkende for bransjen.

– For oss og entreprenøren er hovedmålet å oppnå et så bra resultat som mulig, og går ute og kontrollerer kvaliteten på byggeplassen. Det er viktig å komme inn tidlig i prosjekteringen. Ved å se på en tegning, vil vi kunne se dersom det ikke går, sier han.

Her er noen eksempler på nyere byggefeil fanget opp under kontroller:

1. Kompakt takkonstruksjon.

2. Innebygget sisterne.

3. Elektriker

4. Ventilasjon våtrom.

5. Rørlegger.

6. Beslag utvendig.

Les flere artikler:

Kvinnedagen 2024

  8. mars markerer vi den internasjonale kvinnedagen og setter søkelyset på viktigheten av likestilling.   Byggebransjen har en kjent utfordri...

Oslo Atrium

Oslo Atrium, plassert i Dronning Eufemias gate 6A i Bjørvika, står i begynnelsen av en bemerkelsesverdig transformasjon. Dette ombyggingsprosjektet...
Se alle artikler