Forfatter: Aase.no

Kan du ikke bare begynne for deg selv?

Av Byggenæringens Landsforening.

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen, er publisert av Byggenæringens Landsforening.

Bankkrisen på slutten av 1980-tallet rammet byggenæringen hardt. Elisabeth Aase ble utfordret til å starte for seg selv. I 1991 så Aase Byggeadministrasjon AS dagens lys. I dag eier hun tre selskaper med tilsammen rundt 60 ansatte og omsetning på 70 millioner kroner.

Elisabeth Aase, eier av Aase AS, har som motto at det man ikke kan, det må man lære seg! Og det har hun også praktisert i hele sin arbeidskarriere.

– Jeg var utdannet ingeniør på slutten av 1970-tallet, men trivdes ikke så godt på kontor. Jeg ville så gjerne ut på byggeplass, så jeg bestemte meg for å ta fagbrev i tømrerfaget etter endt utdanning.

Hun hadde fått læreplass hos Ragnar Evensen som var en stor entreprenør på den tiden. – Der lærte jeg mye også om systemet ute på byggeplass, sier hun videre.

Aase husker spesielt arbeidet med noen vernede eiendommer rundt Norges Bank. – Det var ingen rette vinkler der! Læretiden gikk bra og etter to år hadde hun oppnådd fagbrev. Året var 1979. Deretter tømrermester. Elisabeth er den andre kvinnelige tømrermesteren i landet.

– Av de som lever er jeg den første, sier hun og ler.

Hun gikk videre til F. Holm Byggeadministrasjon.  Der var hun prosjektlederassistent på Gjensidigegården på Lillestrøm.

– Jeg husker at prosjektlederen hadde så mye å gjøre så jeg måtte finne ut av veldig mye på egenhånd.

– Man trenger ikke å være flink, men man må bli flink! Mye handler også om å sette sammen gode team. God rekruttering og tid nok til å dele erfaringer er viktig for de unge som kommer inn i næringen, sier hun, og forteller at hun aldri har vunnet en premie alene – men er god på å lede team.

Hun var prosjektleder frem til midten av 1980-tallet. Da hoppet hun over til eiendomsutvikling som prosjektleder, men så kom børskrakk og bankkrise. – Da gikk det jevnt nedover. Og etter jeg fikk mitt tredje barn i 1990 så var det ingen jobber til meg.

Men det var også da hun fikk en utfordring i fanget – hvorfor begynner du ikke bare for deg selv? Elisabeth liker utfordringer – og gjorde nettopp det.

– Det var tøft i starten. Jeg måtte ta alle jobbene som var uansett størrelse, men jeg opplevde at jeg fikk respekt både fordi jeg var faglig sterk og fordi jeg forstod business.  Det var absolutt en fordel at jeg hadde lang erfaring fra bransjen.

Selskapet vokste. – Jeg var egentlig ikke opptatt av å bygge firma – men av å skape gode prosjekter – og ha det bra mens vi holdt på. Også skulle jeg bevise at det gikk an å være ordentlig. Det er ikke å komme i fra at bransjen har hatt en del omtrentligheter. Vi hadde 10 – 12 medarbeidere i 2005 – da måtte vi gi litt gass.  I dag har et selskap blitt til tre: Aase Prosjekt, Aase Utvikling og Aase Teknikk. Elisabeth er arbeidende styreleder og selskapene har rundt 60 ansatte og omsetning på rundt 70 millioner.

Elisabeth Aase lar seg ikke lett skremme av utfordringer

– Det som har motivert meg aller mest er når jeg får noen sko som er litt for store, avslutter Aase

Dette er et av intervjuene i en intervjuserie om kvinner som jobber i byggenæringen.

Les flere artikler:

Kvinnedagen 2024

  8. mars markerer vi den internasjonale kvinnedagen og setter søkelyset på viktigheten av likestilling.   Byggebransjen har en kjent utfordri...
Se alle artikler